lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kompot z suszonych owoców -susz wigilijny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na naszym stole wigilijnym nie może zabraknąć kompotu z suszu , tradycja trwa więc tym razem też susz zagości . Przygotowany z moreli , suszonych śliwek i pomarańcza .

 Kompot z suszonych owoców  -susz wigilijny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kompot z suszonych owoców -susz wigilijny

 

Sposób przygotowania:

Kompot z suszonych owoców -susz wigilijny
Do garnka wkładamy suszone śliwki morele i żurawinę .Zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc . Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły koło 20 minut. Dodajemy laskę wanilii pokrojoną, anyż  i imbir mielony i kardamon w ziarnach. Na koniec dodajemy plastry pomarańcza i zabielamy śmietaną 30 % Nadal gotujemy .Przekładamy owoce do kieliszków i zalewamy kompotem . Susz warto pić zwłaszcza przy kolacji Wigilijnej . Jest doskonały na trawienie.
 Kompot z suszonych owoców  -susz wigilijny
Do garnka wkładamy suszone śliwki morele i żurawinę .
 Kompot z suszonych owoców  -susz wigilijny
Zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc .Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły koło 20 minut.
 Kompot z suszonych owoców  -susz wigilijny
Dodajemy laskę wanilii pokrojoną, anyż , i imbir mielony i kardamon w ziarnach.

Tagi:

śliwki