Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Konfitury z porzeczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W zimę jak znalazł np:do ciasta

Konfitury z porzeczek

Składniki:

Konfitury z porzeczek

 

  • cukier -2,80kg
  • woda -1 l
  • czarna porzeczka -2 kg

Sposób przygotowania:

Konfitury z porzeczek
Z czarnej porzeczki usunąć szypułki,umyć, osączyć. Wodę wlać do garnka, wsypać cukier,zagotować. Do gorącego syropu wrzucić porzeczki,zamieszać tak aby były wszystkie porzeczki zanurzone w syropie. Odstawić na 4 godz. Następnie porzeczki w syropie doprowadzić wolno do wrzenia,wystudzić. Proces ten powtórzyć 3 razy. Za każdym razem w czasie studzenia zbierać pianę z powierzchni. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików,pasteryzować 20 minut.