Mikrula

Mikrula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Koperty serowo-grzybowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

cos ze smakow greckiej kuchni

Koperty serowo-grzybowe

Składniki:

Koperty serowo-grzybowe

 

  • 4 platy ciasta fillo(lub francuskie)
  • 200 gr fety(lub twarog)
  • 200gr sera zoltego(np.ementaler)
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl pieczarek z puszki (lub swiezych podsmazonych)
  • 1 jajko
  • troche oliwy(najlepsza z oliwek)

Sposób przygotowania:

Koperty serowo-grzybowe
Platy ciasta posmarowac oliwa(trzeba szybko bo fillo szybko wysycha),ulozyc lyzke lub 2lyzki posiekanych obu serow wymieszanych z jajkiem,na to warstewka grzybkow i zawinacw ciasto (w miare ciasno ale nie za bardzo,zeby sie ciasto nie zerwalo).Zkazdym kolejnym platem to samo.Ulozyc na wysmarowanej oliwa blasze i piec w piekarniku,nagrzanym do 200*C przez ok 0,5 godz.Ja wylaczam piekarnik po 25 min. i trzymam koperty jeszcze przez 5-10 min. Dobrze,zeby troche ostygly przed podaniem (na zimno tez dobre).
Jesli uzywacie twarogu zamiast fety dobrze jest go troche osolic.
UWAGA! NIE DODAJE ZADNYCH PRZYPRAW!