Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Koperty z jabłuszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie i smaczne kruche ciasteczka z jabłkami, idealne do kawy.

Koperty z jabłuszkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koperty z jabłuszkiem

 

  • Ciasto kruche:
  • 20 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki masła
  • 1 op cukru wanilowego
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • 3 jabłka
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Koperty z jabłuszkiem
Mąke przesiewamy na stolnicę. Dokładnie siekamy z miękkim masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy. Kroimy na kwadraty o boku 5cm. Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy jabłuszko, oprószamy cynamonem. Zlepiamy rogi ciasta, tworząc kopertę. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 20 minut w temp. 170 stopni.
Koperty z jabłuszkiem
Mąke przesiewamy na stolnicę. Dokładnie siekamy z miękkim masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Koperty z jabłuszkiem
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy. Kroimy na kwadraty o boku 5cm. Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy jabłuszko, oprószamy cynamonem. Zlepiamy rogi ciasta, tworząc kopertę.
Koperty z jabłuszkiem
Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 20 minut w temp. 170 stopni.