Sposób przygotowania:
Koperty z niespodzianką
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać, jajka sparzyć wrzątkiem i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać jajko oraz masło. Energicznie zagnieć ciasto i włożyć je do lodówki na około godzinę. Wiśnie z sokiem przekładamy do naczynia i zagotowujemy, dodając odrobinę żelatyny oraz cukier waniliowy. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około pół cm. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Na środek kwadracików wykładamy przestudzoną masę wiśniową. Następnie sklejamy ze sobą przeciwległe boki. Układamy koperty na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy przez około 20-30 min w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni C. do momentu aż ciastka będą miały złoty kolor. Upieczone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
gosia56