Sposób przygotowania:
Kopiec kreta 4
Masło, mleko i cukier rozpuszczamy w garnku na małym ogniu - składniki powinny się ładnie rozpuścić, wymieszać i stworzyć jednolitą masę. Już poza ogniem dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy ciut soli i ubijamy na sztywno. Żółta (w osobnej misce) miksujemy z mąką, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodajemy też ostudzoną wcześniej masę. Na koniec przekładamy do nich pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy (średnica ok. 26 cm). Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekładamy na paterę albo talerz. Odcinamy górę ciasta. Jeśli będzie jej mało, możemy też wydrążyć trochę środek. Tylko trzeba uważać, żeby nie zrobić dziury na wylot! Na ciasto kładziemy całe lub pokrojone banany. Ubijamy śmietanę na sztywno - pod koniec ubijania dodajemy fixy zmieszane z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy śmietanę z pokruszoną czekoladą. Całość wykładamy na ciasto z bananami. Staramy się stworzyć kształt kopca. Odcięte wcześniej ciasto teraz kruszymy i delikatnie przyklejamy do śmietany. Ciasto schładzamy w lodówce przed podaniem. Smacznego! :)