eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kopiec kreta Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny kopiec kreta nie z kartonika,lecz własnej roboty.

Kopiec kreta Eli

Składniki:

Kopiec kreta Eli

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki poznańskiej
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta Eli
Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko.Czekoladę włożyć do zamrażalnika.Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,dodać żółtka i wymieszać.Do piany dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać.Tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Ciasto przelać do tortownicy,piec 20 minut w tamperaturze 180 stopni i wystudzić.Z biszkoptu zciąć wierzch i wydrążyć środek,zostawiając 2 cm ściankę i dno.Wydrążony biszkopt pokruszyć.Wyjąć czekoladę z zamrażalnika i posiekać.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami.Do śmietany dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.Na dno biszkoptu ułożyć banany pokrojone w plastry i nałożyć śmietanę,formując kopiec.Całość posypać pokruszonym biszkoptem.Smacznego!