Sposób przygotowania:
Kopytka czosnkoweETAP 1:
Ugotowane ziemniaki najlepiej z poprzedniego dnia zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Włożyć do większej miski.
Do ziemniaków wcisnąć przez praskę do czosnku 3 obrane ząbki czosnku.
Masę posolić. Wbić jajko i wsypać oba rodzaje mąki. Zagnieść rękami jednolite ciasto. Jeśli się klei podsypywać odrobiną mąki. Uformować ciasto w kulę lub wałek i pokroić na kilka części. Z każdej części formować cienki wałeczek, spłaszczać go lekko i kroić w ukośne kluseczki.
Kluski po pokrojeniu wrzucić na osolony wrzątek. Gotować je ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Serwować z skwarkami, jako dodatek do sosu lub mięsa albo po wystudzeniu obsmażyć na maśle.