WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka ziemniaczane o smaku czosnkowym. Do ciasta na kopytka wcisnęłam 3 ząbki czosnku żeby kluski miały wyrazisty i intensywny smak.

Kopytka czosnkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka czosnkowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka czosnkowe

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki najlepiej z poprzedniego dnia zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Włożyć do większej miski.

Do ziemniaków wcisnąć przez praskę do czosnku 3 obrane ząbki czosnku.

Masę posolić. Wbić jajko i wsypać oba rodzaje mąki. Zagnieść rękami jednolite ciasto. Jeśli się klei podsypywać odrobiną mąki. Uformować ciasto w kulę lub wałek i pokroić na kilka części. Z każdej części formować cienki wałeczek, spłaszczać go lekko i kroić w ukośne kluseczki.

Kluski po pokrojeniu wrzucić na osolony wrzątek. Gotować je ok. 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Serwować z skwarkami, jako dodatek do sosu lub mięsa albo po wystudzeniu obsmażyć na maśle.

Kopytka czosnkowe
Kopytka czosnkowe ugotowane i wyłożone na półmisek
Kopytka czosnkowe
Kopytka w trakcie gotowania w osolonej wodzie
Kopytka czosnkowe
Uformowane kopytka czosnkowe ułożone na desce
Kopytka czosnkowe
Zagniecione ciasto na kopytka czosnkowe w misce

Tagi:

kopytka danie