Sposób przygotowania:
Kopytka leniwe w słodkiej bułce.
Ugotowane ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. W misce ciasto zagnieść z jajkiem i mąką ( mąki wsypujemy partiami tak aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji ). W garnku wstawiamy wodę lekko osoloną aby się zagotowała. Wykładamy ciasto kopytkowe na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy, aż z ciasta będzie można utworzyć wałki. Wałkujemy ciasto, ugniatamy wałek i kroimy na dwu centymetrowe kawałki. Wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy aż kopytka wypłyną na wierzch ( można sprawdzić czy są ugotowane przekrajając kopytko na pół ). Gotowe kopytka wykładamy cedzakiem na talerz. W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukru według uznania i wsypujemy bułkę tartą mieszając w rondelku do uzyskania nie za gęstej masy. Odstawiamy . Mokre kopytka porcjami mieszamy z masą bułkowa i podajemy na ciepło.