MAGDALENA80

MAGDALENA80

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

kopytka na inaczej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

latwe do wykonania i smaczne

kopytka na inaczej

Składniki:

kopytka na inaczej

 

  • 1,5 kg obranych ziemniakow
  • 1 lyzka maki kartoflanej
  • 300g +100g maki
  • 1 jajko
  • 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
  • sol
  • pieprz
  • mielona galka muszkatolowa
  • 2 duze cebule
  • 150 g wedzonego boczku
  • bulka tarta
  • tluszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

kopytka na inaczej
Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie,po ugotowaniu przepuscic przez prase do ziemniakow,dodac sol,pieprz,galke muszkatolowa do smaku,pozostawic do ostudzenia.Jak beda ziemniaki juz letnie dodac jajko,natke pietruszki i make,zagniesc ciasto,uformowac walek z ciasta i odkrawac ukosnie kopytka.Wrzucac do gotujacej osolonej wody ,po wyplynieciu gotowac jeszcze ok.10 min.Odcedzic i obtaczac w bulce tartej i obsmazac na rumiano z obu stron.Cebule drobno pokroic i obsmazyc dodac drobno pokrojony boczek obsmazyc.Kopytka podawac z cebulka i boczkiem.