Sposób przygotowania:
Kopytka okraszone bułką tartą
Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej, jeżeli ugotujemy je dzień wcześniej. Zimne ziemniaki przepuszczamy przez praskę albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy do nich jajko, obie mąki, sól i wyrabiamy jednolitą masę. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Masę ziemniaczaną dzielimy na kilka części. Kolejno wałkujemy części dłońmi na stolnicy tak, żeby powstał rulon. Rulon delikatnie spłaszczamy i kroimy nożem na kawałki. I tak postępujemy z każdą porcją masy ziemniaczanej. Kopytka wkładamy na gotującą się wodę i gotujemy przez 2- 3 minuty, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy na sitku, żeby odciekły. Na patelni rozgrzewamy masło śmietankowe, dodajemy tyle bułki tartej, żeby miała ona sypką, ale jednocześnie delikatnie klejącą się konsystencję. Podsmażamy na lekko brązowy kolor. Gorące kopytka( można je podsmażyć na patelni) podajemy posypane gorącą bułką tartą.