Sposób przygotowania:
Kopytka w sosie grzybowym
Przepis na kopytka: 1. Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki przeciskamy przez maszynkę do mięsa. 2. Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną, którą mieszamy z solą. Dodajemy ziemniaki i wbijamy jajka. Ugniatamy ciasto. 3. Wałkujemy całość na gruby placek. Dużym nożem kroimy wałki o grubości 3 cm, lekko spłaszczamy dłońmi a następnie kroimy ukośne kluski o szerokości 1,5 cm. Takie kluski podsypujemy mąką i mieszamy delikatnie na stolnicy aby się nie skleiły. 4. Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe. 5.Sos Grzybowy: Sprawdzamy czy grzyby nie mają robaków. Oczyszczamy je ze śmieci wszelkiego rodzaju,myjemy i obieramy. Kroimy je w kosteczkę. 6. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy 10-15 minut. 7. Pół cebuli kroimy jak najdrobniej i podsmażamy na patelni. Dodajemy grzyby i 2 łyżki śmietany. Mieszamy. 8. Takim sosem polewamy kopytka.
zewa
Pyza
Smakowita88
właśnie tak, daję odcedzone grzyby. Przecież jakbym wlała z wodą ( wywarem) to by zaczęło pryskać. A powinnam inaczej zrobić? nie umie szczerze
Pyza
zewa
zewa
Smakowita88
źle napisałam- dla mnie wszystkie grzyby są leśne- ale jak pieczarka rośnie blisko lasu na łące to mam napisać grzyby łąkowe? jak by to brzmiało. Są pokrojone w kosteczkę. Użyłam też nóżek od pieczarek może dlatego tak to wygląda. Odnośnie mąki- może troszkę były twardawe. Nie takie pulchne
darmiona
Babciagramolka
Błąd- pieczarka jest grzybem leśnym ( a w zasadzie łąkowym - zbiera się ja tak jak inne grzyby . To , ze można kupić hodowane pieczarki w sklepie nie znaczy , ze nie zbiera sie ich w sezonie w naturze.
darmiona
Pyza
Elficzna
Triss