Kopytka w sosie grzybowym

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kopytka w sosie grzybowym

Kopytka w sosie grzybowym

Składniki:

Kopytka w sosie grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka w sosie grzybowym
Przepis na kopytka: 1. Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki przeciskamy przez maszynkę do mięsa. 2. Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną, którą mieszamy z solą. Dodajemy ziemniaki i wbijamy jajka. Ugniatamy ciasto. 3. Wałkujemy całość na gruby placek. Dużym nożem kroimy wałki o grubości 3 cm, lekko spłaszczamy dłońmi a następnie kroimy ukośne kluski o szerokości 1,5 cm. Takie kluski podsypujemy mąką i mieszamy delikatnie na stolnicy aby się nie skleiły. 4. Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Gdy wypłyną na wierzch są gotowe. 5.Sos Grzybowy: Sprawdzamy czy grzyby nie mają robaków. Oczyszczamy je ze śmieci wszelkiego rodzaju,myjemy i obieramy. Kroimy je w kosteczkę. 6. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy 10-15 minut. 7. Pół cebuli kroimy jak najdrobniej i podsmażamy na patelni. Dodajemy grzyby i 2 łyżki śmietany. Mieszamy. 8. Takim sosem polewamy kopytka.

Tagi:

grzyby