Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 421]

Kopytka z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kopytka kojarzą mi się z dzieciństwem, bo często robiła je moja babcia. Teraz robię je czasem sama, z różnymi dodatkami.

Kopytka z kurkami

Składniki:

Kopytka z kurkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z kurkami
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odlewamy wodę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami. Robimy ciasto, zagniatamy je, a następnie toczymy z niego kilka wałeczków. Wałeczki kroimy na kluseczki. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, czekamy, aż wypłyną, gotujemy jeszcze 5 minut.

Oczyszczone kurki kroimy na kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle, aż się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż będą miękkie i odparuje woda. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek.

Na patelnię z kurkami wrzucamy kopytka i chwilę smażymy razem.

Podajemy.