Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem pieczarkowym
Ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę. Dodać sól, jajko oraz mąkę, szybko zagnieść ciasto. Odkrawać po kawałku, dłońmi uformować wałeczek, spłaszczyć lekko i pokroić ukośnie. W garnku zagotować wodę, osolić. Na wrzątek rzucać partiami kopytka, gotować 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w plasterki, na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć aż płyn odparuje, wymieszać niecałą szklankę wody z mąką i śmietaną, wlać do pieczarek, posolić, dodać pieprzu i dusić, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gorące kopytka wykładać na talerz, polewać sosem pieczarkowym. Podawać z surówką.