Sposób przygotowania:
Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkamiprzygotowanie wątróbki
Wątróbkę opłukać i odsączyć. Oczyścić wątróbkę z błonek i tłuszczu.
przygotowanie wątróbki cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie wątróbki cd
Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, ziele angielskie i liście laurowe. Wątróbkę obsmażyć.
przygotowanie wątróbki cd
Do obsmażonej wątróbki dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem i razem usmażyć.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić, obrać ze skórki i pokroić.
przygotowanie pieczarek cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, pieprz, sól do smaku i usmażyć.
przygotowanie pasztetu
Z ostudzonej wątróbki z cebulą wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbkę razem z cebulą zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie pasztetu cd
Usmażone pieczarki z cebulą zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.
przygotowanie pasztetu cd
Do miski włożyć zmieloną wątróbkę, pieczarki, miękkie masło, doprawić czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczki lub słoika. Pasztet włożyć do lodówki na noc żeby się schłodził. Pasztet najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. Smacznego!
gusia1000