eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem przygotowałam pasztet wątróbkowy bez pieczenia z pieczarkami. Rodzince ten pasztet smakował najbardziej.

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

Składniki:

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

wątróbka

pieczarki

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

przygotowanie wątróbki

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami
Opłukaną i odsączoną wątróbkę oczyścić z błonek i tłuszczu.

Wątróbkę opłukać i odsączyć. Oczyścić wątróbkę z błonek i tłuszczu.

przygotowanie wątróbki cd

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami
Obraną z łupinek cebulę pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie wątróbki cd

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami
Obsmażyć wątróbkę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, ziele angielskie i liście laurowe. Wątróbkę obsmażyć.

przygotowanie wątróbki cd

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami
Podsmażoną wątróbkę usmażyć z cebulą, solą i pieprzem.

Do obsmażonej wątróbki dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem i razem usmażyć.

przygotowanie pieczarek

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

Pieczarki oczyścić, obrać ze skórki i pokroić.

przygotowanie pieczarek cd

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, cebulę, pieprz, sól do smaku i usmażyć.

przygotowanie pasztetu

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

Z ostudzonej wątróbki z cebulą wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wątróbkę razem z cebulą zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

Usmażone pieczarki z cebulą zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami.

przygotowanie pasztetu cd

Pasztet wątróbkowy Eli z pieczarkami

Do miski włożyć zmieloną wątróbkę, pieczarki, miękkie masło, doprawić czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczki lub słoika. Pasztet włożyć do lodówki na noc żeby się schłodził. Pasztet najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. Smacznego!


Tagi:

pasztet