Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kopytka ziemniaczano- marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kopytka w nieco odmienionej wersji

Kopytka ziemniaczano- marchewkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano- marchewkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano- marchewkowe
Ziemniaki i marchewkę obieramy, dokładnie płuczemy. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (razem lub oddzielnie). Studzimy, dwukrotnie mielimy.Zmielone warzywa wkładamy do miski i dokładnie ubijamy. Wyciągamy 1/4 masy i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy pozostałe warzywa i jajka, doprawiamy solą. Ciasto zagniatamy dokładnie, ale niezbyt długo.Z powstałej masy formujemy długie wałki i tniemy je ukośnie na długość około 2-3 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut od wypłynięcia.Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy do chwili aż się rozmrozi. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Gdy sos lekko się zredukuje, ściągamy z ognia.Gorące kopytka nakładamy na talerze. Na wierzch kładziemy szpinak, polewamy wytworzonym sosem i posypujemy płatkami migdałów.
Kopytka ziemniaczano- marchewkowe
Ziemniaki i marchewkę obieramy, dokładnie płuczemy. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (razem lub oddzielnie). Studzimy, dwukrotnie mielimy.
Kopytka ziemniaczano- marchewkowe
Z powstałej masy formujemy długie wałki i tniemy je ukośnie na długość około 2-3 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut od wypłynięcia.