Sposób przygotowania:
Kopytka ziemniaczano- marchewkowe
Ziemniaki i marchewkę obieramy, dokładnie płuczemy. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (razem lub oddzielnie). Studzimy, dwukrotnie mielimy.Zmielone warzywa wkładamy do miski i dokładnie ubijamy. Wyciągamy 1/4 masy i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy pozostałe warzywa i jajka, doprawiamy solą. Ciasto zagniatamy dokładnie, ale niezbyt długo.Z powstałej masy formujemy długie wałki i tniemy je ukośnie na długość około 2-3 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut od wypłynięcia.Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy do chwili aż się rozmrozi. Wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem. Gdy sos lekko się zredukuje, ściągamy z ognia.Gorące kopytka nakładamy na talerze. Na wierzch kładziemy szpinak, polewamy wytworzonym sosem i posypujemy płatkami migdałów.