Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Korzenna nalewka z porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mocna owocowa nalewka o posmaku korzennym

Korzenna nalewka z porzeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Korzenna nalewka z porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Korzenna nalewka z porzeczki
Owoce posypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Słoik czyścimy dokładnie, przekładamy porzeczki. Dokładamy goździki, cynamon oraz listki mięty. Całość zalewamy wódką, dolewamy sok, który w ciągu nocy wypłynął z porzeczek, a następnie dodajemy wodę. Zamykamy słoik i odkładamy w ciepłe miejsce. Co 2-3 dni potrząsamy. Nalewkę trzymamy ok. 1 miesiąc. Po tym czasie wyciskamy z owoców sok i dodajemy go do słoka.

Następnie próbujemy i w zależności od naszego upodobania zostawiamy jak jest (będzie dość mocna) lub dodajemy wody.
Korzenna nalewka z porzeczki
Posypujemy owoce cukrem dokładnie każdą warstwę
Korzenna nalewka z porzeczki
Przesypujemy owoce dodajemy mięte cynamon i goździki
Korzenna nalewka z porzeczki
Zalewamy całość wódką i wodą a następnie zamykamy.