Sposób przygotowania:
Korzenna szarlotka z gruszkamiEtap 1
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
Etap 2
Ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną włożyć do woreczka i odłożyć na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozłożyć w blaszce (ok. 23x36 cm), odłożyć do lodówki.
Etap 3
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do gruszek. Owoce polać sokiem wyciśniętym z całej cytryny, wymieszać, dosłodzić do smaku cukrem.
Etap 4
Owoce rozłożyć na cieście w blaszce.
Etap 5
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Etap 6
Szarlotkę piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.