gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Szarlotka na gruszkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka na gruszkach to podobny placek do szarlotki z jabłkami. Jedynie co się zmienia to.. jabłka na gruszki.

Szarlotka na gruszkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na gruszkach

 

  • CIASTO
  • 65 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • GRUSZKI
  • 8 średnich gruszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Szarlotka na gruszkach
CIASTO: na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, następnie zrobić rowek i do niego wbić: żółtka, margarynę. Posiekać wszystko nożem. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. W razie potrzeby dodać trochę mąki (gdy ciasto za miękkie) lub śmietany (gdy ciasto za twarde). Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na brytfannie. Drugą włożyć do lodówki. GRUSZKI: Gruszki umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce. Włożyć do rondla. Podsmażyć z cukrem i galaretką (delikatnie). Na brytfannę na ciasto wysypać 2 garści bułki tartej. Następnie wyłożyć gruszki. Rozsmarować po placku. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i wyłożyć na gruszki. Wstawić do piekarnika na ok. 50-55 minut w 180st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Szarlotka na gruszkach
Najpierw wyrobić ciasto, podzielić na dwie części.
Szarlotka na gruszkach
Gruszki zetrzeć na tarce i podsmażyć z galaretką i cukrem.
Szarlotka na gruszkach
Gruszki wyłożyć na 1 część ciasta, przykryć drugim plackiem.
Szarlotka na gruszkach
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach.