Sposób przygotowania:
Szarlotka na gruszkach
CIASTO: na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, następnie zrobić rowek i do niego wbić: żółtka, margarynę. Posiekać wszystko nożem. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. W razie potrzeby dodać trochę mąki (gdy ciasto za miękkie) lub śmietany (gdy ciasto za twarde). Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na brytfannie. Drugą włożyć do lodówki. GRUSZKI: Gruszki umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce. Włożyć do rondla. Podsmażyć z cukrem i galaretką (delikatnie). Na brytfannę na ciasto wysypać 2 garści bułki tartej. Następnie wyłożyć gruszki. Rozsmarować po placku. Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować i wyłożyć na gruszki. Wstawić do piekarnika na ok. 50-55 minut w 180st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.