2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Kostka czekoladowo-kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto powstało spontanicznie, to połączenie smaku czekoladowego i kawowego otoczone polewą czekoladową i wiórkami, całość jest mocno sycąca i bardzo smaczna!

Kostka czekoladowo-kawowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka czekoladowo-kawowa

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 20 dag mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag cukru brązowego trzcinowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 ml naparu kawowego-razem z fusami
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki mleka 3,2%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

 

  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe białe

 

Sposób przygotowania:

Kostka czekoladowo-kawowa
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar z kawy oraz mleko, delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy masę czekoladową, zmniejszając obroty miksera do minimum wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i sodą. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wym 23/23 cm i pieczemy około 30 minut w temp 160*c Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na równe kwadraty obtaczamy w polewie i wiórkach, zostawiamy do stężenia. 
Kostka czekoladowo-kawowa
masło rozpuszczamy z czekoladą dodajemy resztę
Kostka czekoladowo-kawowa
szykujemy pozostałe składniki do ciasta...
Kostka czekoladowo-kawowa
całość miksujemy delikatnie mikserem do połączenia
Kostka czekoladowo-kawowa
gotowe kostki maczamy w polewie i wiórkach