iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bananowa kremówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bardzo ładnie wyglądające na talerzu i bardzo smaczne na wszystkich uroczystościach zachwyci naszych gości.

Bananowa kremówka

Składniki:

Bananowa kremówka

ciasto:

krem bananowy:

  • 1 litr nektaru bananowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 budynie śmietankowe

krem śmietankowy:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bananowa kremówka

ETAP 1:

Bananowa kremówka
Banany ulóżyć dosyć gęsto na kremie bananowym.

Zagnieść z podanych składników ciasto, następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki do ciasta ( 33 cm na 22 cm). Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru ja piekłam na papierze do pieczenia.

W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.

Krem bananowy:

Odlać jedną szklankę nektaru i wymieszać w niej proszek budyniowy, resztę nektaru zagotować z miodem i na gotujący się wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając zagotować.

Krem śmietankowy:

Mascarpone rozetrzeć z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno i połączyć z żelatyną, następnie dodać do serka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Banany obrać i pokroić w grube plastry, wymieszać z sokiem cytrynowym.

Jeden spód ciasta ułożyć ponownie w blaszce wylać na nim cały jeszcze ciepły krem bananowy, ułożyć pokrojone banany i odstawić do wystudzenia,

ETAP 2:

Bananowa kremówka
Na zimny budyń wylać cały krem śmietankowy.

kiedy warstwa budyniowa jest zimna przykryć ją całym kremem maślanym i ułożyć na wierzchu drugi spód z ciasta kruchego, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia, najlepiej całą noc.

Przed podaniem posypać sporą warstwą cukru pudru.