Sposób przygotowania:
Kostka kremowo - czekoladowa
BISZKOPT : Mąkę przesiać przez sito z budyniem i proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, gdy jest prawie ubita dodać oba cukry i ubijać aż będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać mieszanką mąki i wymieszać ciasto. Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 35 - 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
MASA : Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać mieszankę na krem i gdy mleko się gotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż krem zgęstnieje. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki. PRZEŁOŻENIE : Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolny ponczem lub wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć na niego krem. Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki i przygotować polewę.
POLEWA : W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż cukier się rozpuści, nie wolno zagotować. Gdy polewa jest gotowa wyjąć ciasto z lodówki, polać nią ciasto i posypać płatkami migdałowymi i posypką.' Zostawić je na trochę do ścięcia się polewy i potem odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem kroić w kostkę.
MASA : Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać mieszankę na krem i gdy mleko się gotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż krem zgęstnieje. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki. PRZEŁOŻENIE : Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolny ponczem lub wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć na niego krem. Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki i przygotować polewę.
POLEWA : W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż cukier się rozpuści, nie wolno zagotować. Gdy polewa jest gotowa wyjąć ciasto z lodówki, polać nią ciasto i posypać płatkami migdałowymi i posypką.' Zostawić je na trochę do ścięcia się polewy i potem odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem kroić w kostkę.
monikaT83
zewa
Dziękuję :) A budyń daję zamiast maki ziemniaczanej.