zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kostka kremowo - czekoladowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dostałam gotową mieszankę kremu do kremówek, upiekłam biszkopt, zrobiłam polewę i ten krem i wyszło smaczne ciacho. Czasami można skorzystać z gotowych produktów.

Kostka kremowo - czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka kremowo - czekoladowa

 

  • BISZKOPT :
  • 4 jajka
  • 1 budyń czekoladowy ( proszek 40 g )
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/3 szk cukru
  • MASA :
  • 1 op mieszanki kremu na kremówki ( 280 g )
  • 1 l mleka 3,2 %
  • 200 g masła
  • POLEWA :
  • 1/3 kostki masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/3 szk cukru
  • 2 czubate łyżki masy krówkowej orzechowej
  • 2 łyżki mleka
  • DODATKOWO :
  • płatki migdałowe
  • drobna posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Kostka kremowo - czekoladowa
BISZKOPT : Mąkę przesiać przez sito z budyniem i proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, gdy jest prawie ubita dodać oba cukry i ubijać aż będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać mieszanką mąki i wymieszać ciasto. Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 35 - 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA : Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać mieszankę na krem i gdy mleko się gotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż krem zgęstnieje. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki. PRZEŁOŻENIE : Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolny ponczem lub wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć na niego krem. Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki i przygotować polewę.

POLEWA : W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż cukier się rozpuści, nie wolno zagotować. Gdy polewa jest gotowa wyjąć ciasto z lodówki, polać nią ciasto i posypać płatkami migdałowymi i posypką.' Zostawić je na trochę do ścięcia się polewy i potem odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem kroić w kostkę.
Kostka kremowo - czekoladowa
upiec biszkopt czekoladowy i przekroić zimny na pół
Kostka kremowo - czekoladowa
potem wyłożyć na biszkopt krem na kremówki
Kostka kremowo - czekoladowa
masę zakryć drugim plackiem biszkoptowym
Kostka kremowo - czekoladowa
przygotowac polewę i polać nią ciasto posypać migdałami i posypką