paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Kostka jagodowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, owocowo - czekoladowe ciasto

Kostka jagodowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka jagodowa

 

  • Biszkopt:
  • 150 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • 45 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Mus czekoladowy:
  • 200 g białej czekolady
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 50g drobno mielonego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1.5 łyżki wrzącej wody
  • 170 ml mleka
  • 250 ml śmietany 36 %
  • Mus jagodowy:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g frużeliny jagodowej
  • 25 g żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Frużelina ze słoiczka
  • Galaretka z owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Kostka jagodowa
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Mikserem na średnich obrotach ubić z masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając mlekiem i olejem. Rzadkie ciasto przekładać do formy i piec ok. 40 minut. Nasączyć syropem cukrowym po upieczeniu. Mus czekoladowy: Wrzucić do miski czekoladę i odstawić na bok. Mikserem na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Zagotować w rondlu mleko i zdjąć z ognia. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami. Po czym przelać do rondla z drugą połowa mleka i energicznie mieszać, aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatyną i odstawić do ostygnięcia, całkowitego. Na koniec starannie wymieszać z ubita kremówką. Wylać na zimny i nasączony już biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia musu. Gdy zastygnie posmarować (na mus) warstwę frużeliny i ponownie schłodzić. Mus porzeczkowy: Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach z frużeliną i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na warstwę frużeliny , znów schłodzić do stężenia. Galaretka: Galaretkę rozrobić w 520 ml wody. Gdy przestygnie dodać 2 łyżki frużeliny ( Ew trochę więcej) i lekko tężejącą wylać na mus jagodowy. Schłodzić do stężenia i gotowe.
Kostka jagodowa
Biszkopt ma nie być wysoki, ma być dośc zwarty
Kostka jagodowa
Masa z białą czekoladą stanowi pierwszą warstwę
Kostka jagodowa
Frużeliny smarujemy dośc cienką warstwę
Kostka jagodowa
Masa ze smietaną i frużeliną musi ładnie stężeć