SUPERPRZEPIS

Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia)

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia) Więcej zdjęć (2)

Przepis znaleziony w starym zeszycie. Co prawda nosił nazwę tort, ja zamieniłam na kostkę i zrobiłam go w keksówce.

Składniki:

Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia)

 

Sposób przygotowania:

Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia)

Etap 1:

Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia)
Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać orzechy.

Orzechy zmielić w blenderze. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, jajkiem i żółtkiem na puszystą masę. Podzielić na dwie równe części, do jednej dodać orzechy.

Etap 2:

Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia)
Do drugiej dodać kakao i dokładnie połączyć.

Do drugiej dodać kakao.

Etap 3:

Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia)
Rozłożyć herbatniki, rozsmarować masę orzechową.

Na dnie keksówki (wym. 39x11) ułożyć herbatniki (10 sztuk na każdą warstwę) . Na nich wyłożyć równomiernie warstwę masy orzechowej.

Etap 4:

Kostka orzechowo- kakaowa (bez pieczenia)
Kolejno warstwę herbatników, masę kakaową, herbatniki i galaretka.

Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników, masę kakaową i zakończyć herbatnikami. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, tężejącą wylać na wierzch.

Wstawić do lodówki do pełnego stężenia mas i galaretki.

Tagi:

orzechy ciasto