gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Koszyk wielkanocny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Raczej nie robiłam tego ciasta do jedzenia, ale do ozdoby, ale jak rodzinka zobaczyła to nie dała spokoju i musieli spróbować. Na święta będę robiła znów.

Koszyk wielkanocny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koszyk wielkanocny

 

 

Sposób przygotowania:

Koszyk wielkanocny
W misce wymieszać cukier, mąkę, sól i drożdże w proszku. Następnie dodać lekko podgrzane mleko, jajko i roztopioną (letnią) margarynę. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu odrywać kawałki i zlepiać na miskę (żaroodporną) okrytą folią aluminiową, formować koszyczek. Oddzielić troszkę ciasta i zrobić 3 cienkie wałki, zwinąć w warkocz. Wszystko posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić i warkocz wpiąć do koszyczka wykałaczką. Ozdobić.
Koszyk wielkanocny
W misce wymieszać mąkę a następnie dodać drożdże w proszku.
Koszyk wielkanocny
Wszystkie składniki wyrobić w misce i odstawić.
Koszyk wielkanocny
Zwijać wałki ciasta w warkocz, upiec warkocz.
Koszyk wielkanocny
Na misce żaroodpornej wyłożyć folię aluminiową i formować koszyk. Piec.