krysia50

krysia50

Kucharz
[Przepisów: 15]

Kotleciki cielęce - saltimbocca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne kotleciki z cielęciny.

Kotleciki cielęce - saltimbocca

Składniki:

Kotleciki cielęce - saltimbocca

 

  • 50 dag cielęciny
  • 5 plasterki szynki wędzonej
  • bazylia świeża lub suszona
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki maki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1|3 szklanki smietanki30%
  • łyżka masła
  • sol , pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki cielęce - saltimbocca
Mieso kroimy na 5 kotlecikow , rozbijamy . Kazdy kotlecik posypujemy bazylia , sola , pieprzem . Na kazdy kotlecik kladziemy plasterek szynki, dociskamy , obtaczamy w mace . Obsmazamy kolety z obu stron . W rondlu rozgrzewamy oliwe i wkladamy kotlety , podlewamy polowa wina . Dusimy 10 minut i wlewamy reszte wina . Dodajemy maslo, make , smietane mieszamy. Doprawiamy sola , pieprzem i bazylia wedlug gustu. Dusimy do miekkosci kotlecikow.Kotleciki podajemy polane sosem z duszenia . Smacznego.