jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Kotleciki jajeczne

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kotlety z gotowanych, rozdrobnionych jajek z dodatkiem cebuli i zielonej pietruszki, smażone na maśle z dodatkiem oleju:)

Kotleciki jajeczne

Składniki:

Kotleciki jajeczne

 

  • 7 jaj
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka suszonej, prażonej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 2 kromki chleba białego tostowego
  • 100 ml mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki jajeczne
6 jaj ugotować na twardo i pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie cebulę drobno posiekać, a chleb obrać ze skórki i namoczyć w mleku.
Następnie ostudzone jajka obrać ze skorupek, ugnieść na drobno lub zmielić w maszynce, a potem dodać do nich posiekaną i prażoną cebulę, odciśnięty chleb, pietruszkę, 2-3 łyżki bułki tartej, pozostałe 1 surowe jajo, potem wymieszać oraz przyprawić solą i pieprzem.
Na koniec formować małe okrągłe kotleciki, które obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej z masłem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut do zrumienienia.

Tagi:

tarta chleb