Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kotleciki keftedes

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kajzerki zetrzeć na grubej tarce, dodać miętę, jajka i mięso. Całość wymieszać

Kotleciki keftedes

Składniki:

Kotleciki keftedes

 

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 2 świeże kajzerki
  • 2 jajka
  •  1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 125 ml oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 2 łyzki białego octu winnego
  • sól

Sposób przygotowania:

Kotleciki keftedes
Kajzerki zetrzeć na grubej tarce, dodać miętę, jajka i mięso. Całość wymieszać dodając musztardę, sól i pieprz. Z masy formować niewielkie kotleciki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polewać gorące kotleciki. Podawać z ryżem. Można podawać również na zimno z pieczywem czosnkowym.