Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone kurczaka z jaglanką i ziołami
Kurczak można ugotować dzień wcześniej i obrać go z kostek i skórek, a następnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wbić surowe jajko, aby wiązało farsz, dodać ugotowaną jaglankę, po szczypcie różnych ziół suszonych, np. koper, natka pietruszki, oregano oraz sól, pieprz oraz szczypta curry lub kurkumy.
Wymieszać całość ręką oraz formować na pulpeciki. Obtoczyć w jaju i bułce lub nawet płatkach kukurydzianych.
Rozgrzać olej na patelni i na skwierczący kłaść pulpety. Smażyć na złoty kolor z obu stron, wyjmować, odsączyć na łopatce z dziurkami i przełożyć na talerze płaskie.
Jak się chce, to można dorobić sos i podawać danie w sosie. Można jeść też i bez niego z dodatkiem świeżych jarzyn.
Wymieszać całość ręką oraz formować na pulpeciki. Obtoczyć w jaju i bułce lub nawet płatkach kukurydzianych.
Rozgrzać olej na patelni i na skwierczący kłaść pulpety. Smażyć na złoty kolor z obu stron, wyjmować, odsączyć na łopatce z dziurkami i przełożyć na talerze płaskie.
Jak się chce, to można dorobić sos i podawać danie w sosie. Można jeść też i bez niego z dodatkiem świeżych jarzyn.