Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki mielone w sosie koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kotleciki mielone z koperkowym sosem to popularne, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie obiadowe.

Kotleciki mielone w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone w sosie koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone w sosie koperkowym
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju, ostudzić. Do mielonego mięsa dodać jajko, cebulę, 2 łyżki bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować okrągłe, płaskie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i rumienić obie strony na złoty kolor. Na maśle podsmażyć posiekany koperek, połączyć z wywarem z warzyw, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody, zagotować. Doprawić do smaku solą.
Kotleciki mielone w sosie koperkowym
Do mielonego mięsa dodać jajko cebulę i przyprawy
Kotleciki mielone w sosie koperkowym
Następnie do mięsa dodać 2-3 łyżki bułki tartej
Kotleciki mielone w sosie koperkowym
Wszystkie składniki razem z mięsem dokładnie wyrobić
Kotleciki mielone w sosie koperkowym
Formować kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju