Sposób przygotowania:
Klopsiki w Sosie Koperkowym
Mięso radzę wcześniej wystawić z lodówki żeby ręce Wam tak nie marzły:) Do półmiska wsypujemy bułkę tartą dodajemy oregano, majeranek, imbir, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz i razem to mieszamy następnie dodajemy jajka, mięso mielone, 2 kostki papryki i zmielony ser. Mieszamy i co jakiś czas sprawdzamy smak według własnego uznania dodając przyprawy.Wodę gotujemy dodając kostki rosołowe i koper. W tym czasie formujemy klopsiki i do gotującego wywaru wrzucamy nasze uformowane mięso(przypominające piłeczki Ping-Pongowe). Odlewamy około 0,5 litra wywaru do osobnego pojemnika i czekamy aż ostygnie potem dodajemy śmietanę i mąkę która zagęści wywar. Pamiętajmy żeby nie zważyć śmietany. Przed podaniem wlewamy z powrotem do gotujących się klopsików. W czasie dalszego gotowania sos bedzie nam się zagęszczał więc nie dodawajcie bezsensu mąki aby zagęścić sos. Pamiętajcie aby z mąką nie przesadzić i nie dodać jej za dużo aby nie było tak zwanego przezemnie efektu "babcinego sosu koperkowego" czyli smak sosu który przesiąknął tak mąką że aż nie smaczny ma to posmak( gorzki i czuć mąkę na języku blee) Ja dodaje około 7-9 łyżek mąki i gotuje sos, sam zgęstnieje a ja mam tak smak jaki chciałem. Tak samo nie dodaje do mięsa bułki tartej tylko mięso do bułki tartej. Mieszam przyprawy wczesniej( te które są sypkie) i dopiero dodaje mięso przez co mam równo rozprowadzone przyprawy, na samy końcu doprawiam jeszcze raz mięso. Dobrym pomyśłem jest nie robić dużych klopsików preferuję małe przez co łatwiej sie je je i nie sprawiają niepotrzenego bałaganu na talerzu związanego z krojeniem ich:) Smacznego!
Anula
gfm
misia53
Radzę próbować od mniejszej ilości...potem zawsze mozna dodać.
gfm
Anula
gfm
misia53
teresa.rembiesa
gfm
kinga
Natala1210
mamqa
Co do Kucharka i Vegety to ja mam akuratnie odmienne zdanie... mniej wg. mnie ma soli Vegeta i więcej czuję w niej przypraw... W sumie z Polskich to tylko ziarenka smaku dorównują (wg. mnie) jakością do Vegety.
msewka
Anula
kaska215
gfm
efka