Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki mielone z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem tartej cukinii są wilgotne, miękkie i bardzo smaczne.

Kotleciki mielone z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z cukinią
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli i pozostawić na 4-5 minut, odcisnąć. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, jajko, cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. ( Gdy mięso jest zbyt wolne dodać 1-2 łyżki bułki tartej). Z masy mięsnej formować okrągłe, spłaszczone kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotleciki mielone z cukinią
Cukinię zetrzeć na tarce wymieszać z solą odcisnąć
Kotleciki mielone z cukinią
Do mięsa dodać odciśniętą cukinię i pozostałe składniki
Kotleciki mielone z cukinią
Wszystko dokładnie wymieszać formować kotleciki
Kotleciki mielone z cukinią
Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju