Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone z czerwoną soczewicą
Mięso umyć, pokroić na kawałki, przemielić w maszynce. Soczewicę umyć, zamoczyć na 1 godzinę, ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, osaczyć, ostudzić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażyć na łyżce oleju. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować owalne, spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmazone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.