Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kotleciki mielone z papryką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, aromatyczne kotleciki z papryką, idealne dla dzieci i dorosłych

Kotleciki  mielone z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z papryką

 

  • 750 g miesa mielonego wieprzowego
  • 700 g czerstwego chleba, namoczonego wcześniej w wodzie i odsączonego
  • 1 duże jajko
  • 1 duża cebula
  • po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1 łyżka soli
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżka mielonej koledry
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z papryką
Mięso dokładnie wymieszać z chlebem. Paprykę poprzekrawać na mniejsze kawałki i rozdrobnić malakserem lub blenderem, dodać do mięsa, wymieszać. Cebulę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek przecisnąć praską. Do masy mięsnej dodać cebulę, czosnek, jajko, oraz pozostałe przyprawy, dobrze wymieszać. Masa będzie dość luźna ale dająca się uformować w kulki. Z mięsa formować kulki, tak jak na kotlety mielone, i obtaczać każdą kulkę w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron, pamiętając przy okazji, by ogień nie był zbyt duży i żeby nasze kotlety nie przypaliły się zbyt szybko.Usmażone układać na papierowym ręczniku by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Smacznego :)
Kotleciki  mielone z papryką
Papryke zmieliłam i dodałam do masy mięsno chlebowej
Kotleciki  mielone z papryką
Potem dodałam jajko, cebulę i pozostałe przyprawy
Kotleciki  mielone z papryką
Z masy mięsnej formowałąm kulki i obtaczałam je w bułce tartej
Kotleciki  mielone z papryką
Usmażone koltlety paprykowe odsączyłam na papierowym ręczniku i przełozyłam na czystą patelnię