Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki mielone z posiekanym szczypiorkiem i młodymi pokrzywami to pomysł na udoskonalenie popularnego mielonego.

Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka smażonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 3 łyżki posiekanych młodych liści pokrzyw
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 szkl mleka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.Szczypiorek i pokrzywy umyć, osuszyć, posiekać.

Umyte mięso przemielić w maszynce, dodać odciśniętą bułkę, jajko, smażoną cebulkę, szczypiorek, pokrzywy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej).

Zamoczoną w zimnej wodzie łyżką nabierać porcje masy mięsnej, formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem
Przemielone mięso połączyć z odciśniętą z mleka bułką.
Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem
Następnie dodać resztę przygotowanych składników.
Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem
Wszystkie przygotowane składniki dokładnie wymieszać.
Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem
Formować nieduże kotleciki i obtaczać w tarej bułce.
Kotleciki mielone z pokrzywami i szczypiorkiem
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć na rumiany kolor.