Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki mielone z szałwią i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem świeżych ziół, posiekanej papryczki chili i posiekanego czosnku.

Kotleciki mielone z szałwią i bazylią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki mielone z szałwią i bazylią

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 15 świeżych listków szałwii
  • 15 listków świeżej bazylii
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z szałwią i bazylią
Do mięsa dodać posiekane listki szałwii i bazylii, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, jajko, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), pieprz, sos sojowy, bułkę tartą i odrobinę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować owalne kotleciki. Kotleciki obtaczać w pszennej mące i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Podczas smażenia kotleciki kilka razy odwrócić.
Kotleciki mielone z szałwią i bazylią
Mięso z dodatkiem ziół cebuli czosnku papryczki jajka i przypraw.
Kotleciki mielone z szałwią i bazylią
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszane.
Kotleciki mielone z szałwią i bazylią
Kotleciki obtoczone w mące smażone na rozgrzanym oleju.