Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki mięsno- ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym

Kotleciki mięsno- ziemniaczane

Składniki:

Kotleciki mięsno- ziemniaczane

 

  • 20 dg mięso mielone wołowe,
  • 40 dag mięso mielone wieprzowe,
  • 1 szt cebula,
  • 20 dag ziemniaki gotowane,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 2 łyżki olej,
  • 1/2 łyżeczki kardamon mielony,
  • 1/4 łyżeczki goździki mielone,
  • 1/2 łyżeczki imbir posiekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 1/2 szkl bułka tarta,
  • smalec do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mięsno- ziemniaczane
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięsa przemielić przez maszynkę, dodać na patelnię do zeszklonej cebuli i ciągle mieszając smażyć około 5 minut. Następnie dodać przyprawy, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać piure ziemniaczane, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu.