betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Kotleciki na ziemniakach i brokułach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajny i smaczny przepis na obiad.

Kotleciki na ziemniakach i brokułach

Składniki:

Kotleciki na ziemniakach i brokułach

 

  • 900 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 kg brokułów
  • 800 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 40 g przecieru pomidorowego
  • 250 g śmietany kwaśnej
  • 250 g śmietany słodkiej
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki na ziemniakach i brokułach
Natłuścić formę do pieczenia . Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić w plasterki, ułożyć dachówkowo(niekoniecznie) w naczyniu żaroodpornym . Brokuły podzielić na różyczki i zanurzyć w przegotowanej osolonej wodzie. Mięso mielone połączyć z bułką tartą, jajkami, cebulą startą na tarce o grubych oczkach, przecierem pomidorowym, papryką i przyprawić do smaku. Uformować małe kotleciki i ułożyć na ziemniakach. Na wierzch ułożyć odsączone brokuły. Ze śmietany słodkiej i kwaśnej zrobić sos, przyprawiać solą, tymiankiem i pieprzem. Zalać kotlety i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i zapiekać 40 minut.