Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki pod kołderką z pora i żółtego sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotleciki mielone są smaczne i bardzo popularne. Zapieczone z porą i żółtym serem wyjątkowo smakują.

Kotleciki pod kołderką z pora i żółtego sera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki pod kołderką z pora i żółtego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki pod kołderką z pora i żółtego sera
Por pokroić w krążki i podsmażyć na 1 łyżce rozgrzanego oleju, przyprawić solą i pieprzem. Do mielonego mięsa dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2-3 łyżki bułki tartej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem , przyprawą do mięsa, wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować okrągłe, spłaszczone kotleciki, zanurzyć w roztrzepanym jajku wymieszanym z przyprawą uniwersalną. Następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone kotleciki włożyć do naczynia żaroodpornego, na każdy ułożyć porcję pora, posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.
Kotleciki pod kołderką z pora i żółtego sera
Do mięlonego mięsa dodać jajko bułkę tartą i przyprawy
Kotleciki pod kołderką z pora i żółtego sera
Mięso z przyprawami dokładnie wymieszać i formować kotleciki
Kotleciki pod kołderką z pora i żółtego sera
Zanurzyć w jajku i obtaczać w bułce tartej
Kotleciki pod kołderką z pora i żółtego sera
Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju