bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kotlety mielone pod zielonymi oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

odmieniona, unowocześniona wersja kotletów.

Kotlety mielone pod zielonymi oliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety mielone pod zielonymi oliwkami

 

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • mały słoiczek zielonych oliwek
  • starty ser żółty (u mnie gouda)
  • pomidor
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka natki pietruszki
  • papryka czerwona słodka i ostra
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone pod zielonymi oliwkami
Cebulę i czosnek siekamy. Oliwki pokroić drobno, parę zostawić do posypania kotletów. Pomidora pokroić w plastry. W misce łączymy mięso, cebulę, czosnek, bułkę, jajko, garść oliwek, sól, pieprz, zioła i paprykę słodką i ostrą. Robimy z masy kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kotlety potem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na wierzch każdego ułożyć po plastrze pomidora, kawałki oliwek i posypać startym serem i czerwoną papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 7-8 minut do czasu stopienia się sera.
Kotlety mielone pod zielonymi oliwkami
Nietypowe kotlety mielone pod serem i zielonymi oliwkami