migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotleciki rybne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zamiast tradycyjnego smażonego fileta na obiad kolteciki rybne. Wystarczy filet zmielić dodać troche bułki,jajka i zieleniny. Zawsze coś innego na talerzu i dzieciaki chętniej zjedzą.

Kotleciki rybne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki rybne

 

  • 900 g filetów z ryby, u mnie morszczuk
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku
  • 3 łyżki koperku
  • przyprawa do ryb
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki rybne
Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku jeśli potrzeba.

Z masy uformować kolteciki ( u mnie wyszło 12 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor na wolnym ogniu. Smażymy na patelni, ale na nieco głębszym oleju.

Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie tłuczone ziemniaki i surówka z białej kapusty z koperkiem.
Kotleciki rybne
Filety ryby zmielić maszynką na grubych oczkach.
Kotleciki rybne
Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb.
Kotleciki rybne
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku jeśli potrzeba.
Kotleciki rybne
Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor na wolnym ogniu. Oleju do smażenia dajemy nieco więcej.