bazia

bazia

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kotleciki rybne z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny sposób na przemycenie troszkę rybki dla niejadków

Kotleciki rybne z żółtym serem

Składniki:

Kotleciki rybne z żółtym serem

 

  • 3 filety z mintaja (lub innej morskiej ryby)
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek startego żółtego sera
  • sól,pieprz
  • przyprawa do ryb
  • natka pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania:

Kotleciki rybne z żółtym serem
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę. Rybę włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować przez ok. 7 min. Następnie odsączyć i rozdrobnić widelcem. Starte ziemniaki, cebulę, jaja dokładnie wymieszać z rozdrobnioną rybą. Następnie dodać mąkę, ser i mleko i wszystko wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać trochę mąki. Masa powinna być na tyle ścisła, aby można było z niej formować kotleciki. Całość doprawić przyprawą do ryb, natką pietruszki, solą i pieprzem tak, aby masa była dość pikantna. Formować niewielkie kotleciki i smażyć na złoty kolor. Smacznego!!!