kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kotleciki w pikantnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszne połączenie mięska mielonego i fasolki szparagowej

Kotleciki w pikantnym sosie

Składniki:

Kotleciki w pikantnym sosie

 

  • bułka
  • 75 dkg fasolki szparagowej
  • 3 cebule
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 16 plastrów wędzonego boczku
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dkg kremówki
  • 1 szklanka rosołu
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kotleciki w pikantnym sosie
Mięso mieszamy z namoczoną i odciśniętą bułką,jajkiem, musztardą i 1/3 posiekanej cebuli. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Formujemy 8 płaskich kotlecików a każdy z nich zawijamy w 2 plasterki boczku. Smażymy na oleju po 4 minuty z każdej strony.Kroimy fasolkę i gotujemy ją 15 minut w lekko osolonej wodzie. Do sosu ze smażenia dolewamy rosół, śmietanę i gotujemy 3 minuty.Zagęszczamy sosik mąką, doprawiamy na ostro sola i białym pieprzem.Teraz tylko musimy zeszklić pozostałą cebulkę, dodajemy natkę i fasolkę-mieszamy je dokładnie ze sobą. Podajemy z młodymi ziemniaczkami polane sosem. Smacznego!