justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

kotleciki z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

małe urozmaicenie tradycyjnej rybki

kotleciki z dorsza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kotleciki z dorsza

 

 

  • dorsz płaty mrożone 1/2 kg
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 cebuli
  • natka pietruszki
  • przyprawa do ryb 2 łyżki
  • bułka tarta

 

 

Sposób przygotowania:

kotleciki z dorsza
Rybę rozmrażamy i osączmy z nadmiaru wody. . Do rozdrabniacza wkładamy płaty ryby, pokrojoną w kawałki cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Ze składników robimy jednolitą masę, dodając bułkę tartą. Masa nie może być za rzadko, bo kotlety się rozpadną. Z masy rybnej formujemy zgrabne kotleciki. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na złoto.
kotleciki z dorsza
rybę należy rozmrozić i osączyć z nadmiaru wody
kotleciki z dorsza
wszystkie skłądniki rozdrabniamy lub przepuszczamy przez maszynkę
kotleciki z dorsza
z masy rybnej formujemy zgrabne kotleciki
kotleciki z dorsza
w bułce tartej panierujemy każdy kotlet