zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kotleciki z dorsza i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Świetne połączenie ryby i ryżu z aromatycznymi przyprawami. Dobry pomysł na jarski obiad lub kolację.

Kotleciki z dorsza i ryżu  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z dorsza i ryżu

 

  • 50 dag fileta z dorsza
  • 2 woreczki ryżu
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • 2 jajka
  • 2 -3 gałązki świeżego tymianku
  • łyżeczka granulowanej cebuli
  • po łyżeczce szczypiorku i koperku
  • pół łyżeczki suszonej szałwii
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • pieprz kolorowy mielony
  • sól do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej dosmażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z dorsza i ryżu

Fileta z dorsza myję i osuszam papierowym ręcznikiem, jeżeli ma skórę trzeba ją ściągnąć, następnie wyciągam ości. Kroję rybę na mniejsze kawałki . Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i pozostawiam do wystudzenia. Rozdrabniam blenderem rybę i połowę wystudzonego ryżu, dodaj posiekany tymianek. Przekładam do miski i łączę z pozostałym ryżem, jajkami i przyprawami. Następnie nabieram łyżką i formuję zgrabne kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę wolno na oleju. Jako dodatek polecam marchewkę z groszkiem lub surówkę z kiszonej kapusty.

https://gotujmy.pl/mini-marchewki-z-groszkiem-i-smietana,przepisy-dodatki-przepis,212383.html 

Kotleciki z dorsza i ryżu
Fileta z dorsza myję i osuszam papierowym ręcznikiem, jeżeli ma skórę trzeba ją ściągnąć
Kotleciki z dorsza i ryżu
Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i pozostawiam do wystudzenia. Rozdrabniam blenderem rybę i połowę wystudzonego ryżu,
Kotleciki z dorsza i ryżu
Przekładam do miski i łączę z pozostałym ryżem, jajkami i przyprawami. Następnie nabieram łyżką i formuję zgrabne kotleciki
Kotleciki z dorsza i ryżu
obtaczam je w bułce tartej i smażę wolno na oleju.