meg-air

meg-air

Złoty Ekspert
[Przepisów: 19]

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Propozycja lekka, zdrowa i szybka. Kotleciki z dodatkiem kaszy jaglanej to pełnowartościowy posiłek także dla najmniejszych przy stole.

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną

 

  • Mała pierś z indyka- zmielona
  • 1 jajko
  • Garść natki pietruszki
  • 8 łyżek płatków kaszy jaglanej
  • Pół suchej rozmoczonej w wodzie bułki kajzerki
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do obtaczania

Sposób przygotowania:

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną
Pierś z indyka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w blenderze w pojemniku z nożami. Jeśli mięsa nie jest za wiele, resztę składników, czyli jajko, bułkę rozmoczoną w wodzie, płatki kaszy jaglanej, natkę i przyprawy, także dorzucamy i blendujemy. W przypadku, gdy w pojemniku nie ma miejsca, wszystko mieszamy łyżka w miseczce. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż zrobią się złote. W tej wersji kotleciki są pulchne i rumiane, co pasuje dzieciom :-)
Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną
pierś wraz ze wszystkimi skladnikami blendujemy
Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną
obtaczamy w bułce tartej i smazymy na gorącym tłuszczu
Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną
Kotleciki muszą mieć złoto rumiany kolor
Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną
Jeśli mamy blender z nożami, ich wykonanie zajmie dosłownie chwilę