Sposób przygotowania:
Kotleciki z indyka duszone w kalarepce
Obrać kalarepkę i pokroić w kostkę. Zalać w garnuszku wodą , dodać szczyptę soli i cukru i niech się gotuje. Zmielić mięso z indyka. Obrać i umyć ziemniaki- pokroić w ósemki. Pokruszoną kromkę chleba tostowego z odkrojoną skórką zalać mlekiem. Z mięsa mielonego , odciśniętego chleba i jajka wyrobić masę na kotlety. Doprawić pieprzem mielonym i przyprawą do zup w płynie. Obtoczyć w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety. Dołożyć na patelnię ósemki ziemniaków i zarumienić. Zalać podgotowaną kalarepką , posypać usiekanym koprem. Dodać masło. Dusić ok. 20 minut. W tym czasie płyn powinien odparować pozostawiając uduszone ziemniaki , kalarepkę i miękkie kotleciki w sosie. * Normalnie jest to pewnie porcja dla 2 osób , ale dla nas będzie to obiad na 2 dni - akurat przyda się bo jutro nie mam czasu gotować.