Sposób przygotowania:
Kotleciki z jaglanką i boczkiem w sosie grzybowymEtap 1
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.
Etap 2
Cebulę pokroić w kostkę, połowę dodać do mięsa. Do mięsa dodać też kaszę,, jajko, przyprawę w płynie i trochę pieprzu, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Z mięsnej masy uformować owalne kotleciki, każdy otulić plasterkiem boczku (plasterków boczku potrzeba tyle, ile wyszło nam kotlecików - mi wyszło 9).
Etap 4
Kotleciki w boczku kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Do kotlecików dodać resztę pokrojonej cebuli, podsmażyć ją.
Etap 5
Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby (użyłam koźlaków wcześniej podsmażonych i zamrożonych, ale można dać świeże), usmażyć je. Do kotlecików z grzybami wlać szklankę wody, zagotować. Gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.
Etap 6
Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby wyszedł zbyt gęsty, dolać trochę więcej wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.