kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Kotleciki z kaszy gryczanej z puree z białego sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zdrowy i wartościowy posiłek to znakomita propozycja na sycący obiad. Biały ser świetnie komponuje się z kaszą gryczaną.

Kotleciki z kaszy gryczanej z puree z białego sera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kaszy gryczanej z puree z białego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaszy gryczanej z puree z białego sera
Zmielony twarożek solimy do smaku szczyptą soli i miksujemy na gładkie puree z dwoma łyżkami wody. Kaszę gryczaną zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy do miękkości około 25 minut. W czasie gotowania można dolewać wody, ale ostrożnie żeby kasza zdążyła wszystko wchłonąć. Następnie kaszę mieszamy z przyprawami, posiekaną połówką cebuli i jajkiem. Smażymy na wysmarowanej oliwą z oliwek patelni teflonowej. Podajemy z porcją puchatego twarożku udekorowanego płatkami cebuli i pieprzem. 
Kotleciki z kaszy gryczanej z puree z białego sera
Przyprawy odgrywaja ogromną rolę w tej potrawie, nadając jej niepowtarzalny smak
Kotleciki z kaszy gryczanej z puree z białego sera
Jajko to nie tylko źródło cennych aminokwasów, ale również spoiwo naszych kotlecików
Kotleciki z kaszy gryczanej z puree z białego sera
Kotleciki smażymy na małym ogniu a kiedy jajko zacznie się ścinać ostroznie przewracamy je na drugą stronę
Kotleciki z kaszy gryczanej z puree z białego sera
Cebula to wspólny element łączący kotleciki i puchate twarożkowe puree