przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Kotleciki z kurczaka z masłem i ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczne kotleciki drobiowe - nieco podobne do devolaya.

Kotleciki z kurczaka z masłem i ziołami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotleciki z kurczaka z masłem i ziołami

 

  • 4 nieduże piersi z kurczaka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół : ja użyłam koperku , tymianku i oregano
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g mąki
  • 1 jajko
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kurczaka z masłem i ziołami
Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż, za pomocą długiego ostrego noża, a by powstała "kieszonka". Staramy się nie uszkodzić mięsa, aby podczas smażenia masło z niego nie wypłynęło. Rozcięte mięso doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok, aby nabrało smaku od przypraw.

Do masła dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także posiekane zioła oraz sok z cytryny,Mieszamy staranie, tak by ostrzymać masełko-ziołowo-czosnkowe. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy piersi z kurczaka.Lekko spłaszczamy kotleciki, by nie były zbyt grube, po czym spinamy wykałaczkami..
Panierujemy kotleciki w mące, jajku i tartej bułce, po czym smażymy na oleju, w średniej temperaturze, aż do ich zrumienienia, pilnując by w środku nie były surowe.
Kotleciki z kurczaka z masłem i ziołami
Aromatyczne masełko ziołowe nadaje charakteru drobiowemu mięsu.